Het onstaan van Nederland

 Hoe ontstond de Nederlandse opstand?

Picture
Door Maerten Luther en Johannes Calvijn kwam de stroming van het protestantse geloof op gang. Filips II was Katholiek en was het niet eens met het protestantse geloof. Filips II wilde maar een geloof toegestaan namelijk: het katholieke geloof. Als mensen toch een ander geloof hadden, werden ze hardhandig gestraft en later zelfs vermoord! Mensen waren het er niet mee eens en gingen protesteren tegen de Spaanse koning Filips II kwam er een splitsing in het geloof. Het Christendom splitst zich in een katholieke stroom en de protestanten in een protestantse stroom. 


 

Picture
Filips II die regeerde over de Nederlanden was katholiek, hij wilde dat iedereen katholiek werd maar een redelijk groot deel van de Nederlanden was protestants. Filips II zorgde voor kettervervolgingen maar veel mensen waren hiertegen. Een vervolg hiervan was de beeldenstorm die in 1566 plaats vond. De katholieke kerk was heel belangrijk voor hem en daarom was hij zo boos, dat hij de Hertog van Alva naar de Nederlanden  stuurde (om alles weer op orde te krijgen).
Omdat Willem van Oranje het niet eens was met Filips II brak er een oorlog uit tussen Alva (Filips II) en De Watergeuzen (Willem van Oranje). In 1572 veroverden de geuzen Den Briel en andere steden in Holland en Zeeland.

Picture